Terapijska područja

Spinalna mišićna atrofija

Nathan se u dvorani igra nogometnom loptom

Spinalna mišićna atrofija (SMA)

SMA pogađa osobe različitih dobi – od dojenčadi i djece do tinejdžera i odraslih – a razine ozbiljnosti mogu se razlikovati od osobe do osobe. Novorođenčad i dojenčad mogu razviti infantilni SMA, najteži oblik bolesti, koji može dovesti do paralize i spriječiti dojenčad u obavljanju osnovnih životnih funkcija, kao što su gutanje ili držanje glave. SMA s kasnim nastupom češća je među djecom, tinejdžerima i odraslima, u kojih može doći do značajne mišićne slabosti i onesposobljenosti, primjerice, nemogućnosti samostalnog stajanja ili hodanja.

Naš pristup

Ranije, osobe sa SMA-om i njihove obitelji nisu imali mogućnosti liječenja. To se promijenilo u prosincu 2016. kada je Biogen dobio odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za prvu terapiju za liječenje SMA-a. Terapija je od tada odobrena u više od 60 zemalja uključujući Hrvatsku i do danas je pomogla tisućama bolesnika diljem svijeta. 

Inovativno istraživanje

Predanost društva Biogen zajednici oboljelih od SMA-a nepokolebljiva je te nastavljamo unapređivati vodeća istraživanja usmjerena na rješavanje nezadovoljenih potreba i poboljšanje kliničkih ishoda za osobe pogođene bolešću.

Biogen surađuje s tvrtkom Ionis Pharmaceuticals kako bi identificirao nove terapijske mogućnosti — konkretno, nove kandidate za protusmjerne oligonukleotide (engl. antisense oligonucleotide, ASO).
Također primjenjujemo svoja saznanja o SMA-u kako bismo unaprijedili potencijalne terapijske opcije i rješenja pri drugim neuromišićnim indikacijama za koje postoje značajne nezadovoljene potrebe. 

Priče

Kako je dijagnoza SMA-a dala odgovore na godinama neodgovorena pitanja

Tijekom svog života Marci je imala poteškoća s osnovnim fizičkim zadacima. Ali kada je dobila dijagnozu SMA-a u 51. godini života, konačno je shvatila uzrok slabosti svojih mišića. Iako je SMA progresivna bolest, nove inovacije bolesnicima kao što je Marci mogu pružiti razloge za nadu i priliku za bolje ishode.

Priče

Život sa SMA-om: Nathanova priča

Kada ga je sa sedam godina prvi put zaigrao, Nathan se zaljubio u nogomet za osobe s invaliditetom. Kad mu je u vrlo ranoj dobi dijagnosticiran SMA, nije se znalo što će moći postići i njegova se budućnost činila neizvjesnom. Ali Nathan uvijek nastoji ići dalje od očekivanog, a samostalno sportsko natjecanje potvrđuje njegovu želju i težnju da dokaže da ga dijagnoza ne definira.

Činjenice i brojke

1 od 40 – 50

Otprilike 1 od 40 – 50 osoba u svijetu nositelj je gena koji uzrokuje SMA.1

1 od 10 000

SMA pogađa otprilike jednog od 10 000 rođenih u svijetu2

2 godine

Ako se bolest ne liječi, većina dojenčadi s najtežim oblikom SMA-a umire unutar dvije godine3

Internetska stranica Together in SMA™ – u društvu Biogen predani smo pružanju podrške bolesnicima sa spinalnom mišićnom atrofijom i njihovim pružateljima zdravstvenih usluga. Na ovoj internetskoj stranici pronaći ćete informacijski prostor o spinalnoj mišićnoj atrofiji i njezinim simptomima, uvid u mogućnosti liječenja te mišljenja pacijenata sa SMA-om, iskusnih njegovatelja i zdravstvenih djelatnika o raznim temama, od prehrane do pomagala.

Reference
  1. Keinath MC, Prior DE, Prior TW. Spinal Muscular Atrophy: Mutations, Testing, and Clinical Relevance. Appl Clin Genet. 2021 Jan 25;14:11-25. doi: 10.2147/TACG.S239603. 
  2. Mazzone ES, et al. Revised upper limb module for spinal muscular atrophy: Development of a new module. Muscle Nerve. 2017 Jun;55(6):869-874. doi: 10.1002/mus.25430. Epub 2017 Feb 6.
  3. J Pediatr., et al. Vascular Perfusion Abnormalities in Infants with Spinal Muscular Atrophy. 2009 August;  155(2): 292–294.

Biogen-239805 | Datum pripreme: svibanj 2024.