Priče

Kako je dijagnoza SMA-a dala odgovore na godinama neodgovorena pitanja

8. studenoga 2021.

Prošla su desetljeća prije nego što je Marci otkrila da ima spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), rijetku neuromišićnu bolest. Liječnik joj je postavio dijagnozu kad je imala 51 godinu. Prije toga jednostavno je pretpostavljala da su fizički izazovi s kojima se suočava normalan dio života te da su posljedica nespretnosti, godina ili prethodne ozljede. 

„Primjećivala sam znakove slabosti, ali sam ih zanemarivala ili sam krivila nešto drugo”, kaže ona. „Jedan moj prijatelj primijetio je da imam poteškoća s ustajanjem sa stolice i da mi je hodanje uz stepenice jako naporno. Mislila sam da je to zbog toga što sam slomila nogu u 30-ima.”

Zbog zabrinutosti prijatelja, Marci je posjetila ortopedskog kirurga koji ju je uputio neurologu, što je dovelo do njezine dijagnoze SMA-a.

Razumijevanje širokog spektra SMA-a

SMA je genetski, neuromišićni poremećaj karakteriziran gubitkom motornih neurona u leđnoj moždini i donjem dijelu moždanog debla.

Neke osobe s ovom bolešću mogu imati značajne simptome, dok osobe s drugim oblicima ove bolesti svoje simptome mogu zanemariti ili ih pripisati nečemu drugom. Priča kao što je Marcina svjedoči o širokom spektru ove bolesti.

SMA je uzrokovan nedostatkom proteina preživljavanja motornog neurona (engl. survival motor neuron, SMN). Bez dovoljno proteina SMN dolazi do prekida signala između motornih neurona i mišića, što rezultira atrofijom i slabošću mišića. Iako su simptomi SMA-a koji počinje u infantilnoj dobi često izraženiji, poremećaj pogađa osobe svih dobi.1 Iskustva osoba sa SMA-om različita su – neke osobe možda nikad neće sjediti, neke sjede, ali nikad ne hodaju, a neke hodaju, ali s vremenom mogu izgubiti tu sposobnost. Ono što može biti dosljedno za mnoge osobe sa SMA-om progresivna je mišićna slabost koja mijenja život, oštećenje motoričkih funkcija i invaliditet.1, 2

„Liječnik je objasnio da su moji otac i majka nosioci tog gena i da se gen tako manifestirao”, kaže ona. „Za mene je to bio šok jer moja braća i sestre nemaju slabost kakvu ja imam.”

„Težina bolesti može značajno varirati u različitim godinama i napreduje tijekom vremena. Kod nekih mladih bolesnika često se javlja nedugo nakon rođenja, pri čemu imaju poteškoće s kretanjem, disanjem i hranjenjem. Drugi se razvijaju relativno normalno, ali onda se u dobi od oko šest ili sedam godina pojave problemi s hodanjem3”, kaže dr. med. Maha Radhakrishnan, voditeljica medicinskog odjela u tvrtki Biogen. „Neki mogu imati normalno djetinjstvo, na primjer, bave se sportom i tek u kasnim tinejdžerskim godinama, u 20-ima ili 30-ima počnu primjećivati suptilan gubitak sposobnosti da obavljaju određene stvari te tako dijagnozu dobiju kasnije u životu.3

Maha Radhakrishnan, dr. med.
Voditeljica medicinskog odjela u tvrtki Biogen.

Nažalost, zbog degenerativne prirode bolesti, kasnija dijagnoza predstavlja dodatni izazov. Nakon što motorni neuroni propadnu, gubitak je nepovratan. Kako vrijeme prolazi i bolest napreduje, mnogim bolesnicima potrebna je fizikalna terapija i mogu izgubiti sposobnost stajanja ili hodanja, zbog čega su im potrebna invalidska kolica.4 Brza dijagnoza i rana intervencija ključni su za sprječavanje daljnjeg gubitka motornih neurona, a rano liječenje potencijalno može dovesti do boljih ishoda za bolesnike.5, 6

Marcina priča

Dijagnoza SMA-a objasnila je Marcinu povijest bolesti koja datira još iz njezina djetinjstva. „Prošetaš stazom sjećanja”, kaže ona. „Imala sam slabost u određenim područjima mišića, ali kad sam ja imala 11 godina, nisu ni znali što je SMA.” Njezin tadašnji liječnik utvrdio je da jednostavno prebrzo raste.

Gledajući unatrag, to je bio tek početak. Tijekom godina slomila je nogu, ruku, bedrenu i nadlaktičnu kost. „Vrlo je neobično da netko toliko lomi kosti”, kaže ona. „Kad padam, kao da nemam nikakve reflekse u nogama. Ne mogu se zaustaviti.”

Sada je poznat razlog izazova s kojima se Marci suočavala pri aktivnostima kao što su jahanje, skijanje i tenis. „Tada nisam shvaćala što se sa mnom događa”, kaže.

Dijagnoza je također pomogla Marci da shvati neke manje očite aspekte svog života. „Često sam se spoticala i padala, ali nisam znala zašto dok nisam dobila tu dijagnozu”, kaže ona, prisjećajući se kako je to utjecalo na njezina iskustva na putovanjima. Ali naučila se prilagoditi.

„Kad šetam novim gradom, ponekad mi mogu promaknuti prekrasna arhitektura i građevine jer uvijek gledam u tlo kako se ne bih spotaknula. Sada se često zaustavljam, gledam oko sebe i pokušavam uživati u tome.”

Nada za budućnost

Trideset i šest saveznih država u SAD-u sada podvrgava novorođenčad probiru na SMA, što čini 71 % sve dojenčadi, a programi probira novorođenčadi uvode se u zemljama diljem svijeta.6 Bolje razumijevanje i svijest o SMA-u7 također dovode do ranije dijagnoze i liječenja starijih bolesnika kako bi se sačuvala i potencijalno poboljšala motorička funkcija. U Hrvatskoj je SMA uključen u novorođenački probir za svu novorođenu djecu od 1. ožujka 2023. godine. Važno je istaknuti da su terapije za SMA uvedene posljednjih godina zauvijek promijenile prirodni tijek bolesti, dajući novu nadu zajednici oboljelih od SMA-a.

Za Marci to znači jasno razumijevanje i put prema naprijed. „Ja sam tip osobe koja želi odgovore i znala sam da putovanje i svi različiti liječnici koje sam posjetila da bih dobila ovaj odgovor znače da sada mogu nastaviti sa svojim životom naoružana tim informacijama.”

Reference
  1. Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar (engl. National Institute of Neurological Disorders and Stroke, NIH). Informacijski list o spinalnoj mišićnoj atrofiji. Dostupno na: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Spinal-Muscular-Atrophy-Fact-Sheet. Pristup: svibanj 2024.
  2. Wadman RI, Wijngaarde CA, Stam M, et al. Muscle strength and motor function throughout life in a cross-sectional cohort of 180 patients with spinal muscular atrophy types 1c–4. Eur J Neurol. 2018;25(3):512-518.
  3. Together in SMA. Znakovi i simptomi. Dostupno na: https://www.togetherinsma.com/en_us/home/introduction-to-sma/sma-symptoms.html. Pristup: svibanj 2024.
  4. Udruga osoba s mišićnom distrofijom. Vrste spinalne mišićne atrofije. Dostupno na: https://www.mda.org/disease/spinal-muscular-atrophy/types. Pristup: svibanj 2024.
  5. De Vivo DC, Bertini E, Swoboda KJ, et al. Nusinersen initiated in infants during the presymptomatic stage of spinal muscular atrophy: Interim efficacy and safety results from the Phase 2 NURTURE study. Neuromuscul Disord. 2019;29(11):842-856. Dostupno na: https://www.nmd-journal.com/article/S0960-8966(19)31127-7/fulltext#%20.
  6. Izliječite SMA. Probir novorođenčadi na SMA. Dostupno na: https://www.curesma.org/newborn-screening-for-sma/. Pristup: svibanj 2024.
  7. SpineUniverse. Spinalna mišićna atrofija u odraslih: simptomi. Dostupno na: https://www.spineuniverse.com/resource-center/patient-guide-to-spinal-muscular-atrophy/adult-sma-symptoms. Pristup: svibanj 2024.

Možda će vas također zanimati

Image

Multipla skleroza

Život s MS-om: Tracyna priča

Image

Spinalna mišićna atrofija

Život sa SMA-om: Nathanova priča

Image

Friedreichova ataksija

Život s Friedreichovom ataksijom: Emilyna priča

Image

Friedreichova ataksija

Život s Friedreichovom ataksijom: Samova priča

Biogen-239811 | Datum pripreme: svibanj 2024.