Priče

Život sa SMA-om – Nathanova priča

27. rujna 2022.

Kad ga je sa sedam godina prvi puta zaigrao, Nathan se zaljubio u nogomet za osobe s invaliditetom. Kad mu je u vrlo ranoj dobi dijagnosticirana spinalna mišićna atrofija (SMA), nije se znalo što će moći postići i njegova se budućnost činila neizvjesnom. Ali, Nathan uvijek nastoji ići dalje od očekivanog, a u potpunosti samostalno sportsko natjecanje potvrđuje njegovu želju i težnju da dokaže da ga dijagnoza ne definira

„Igram nogomet za osobe s invaliditetom već 17 godina. Kad smo otišli na prvi trening, imao sam pet – šest godina i očito sam bio početnik pa nisam znao što radim, ali... Zaljubio sam se.

Mogao sam se natjecati. Mogao sam se samostalno baviti sportom. Od tog trenutka znao sam da sam pronašao sport za sebe. Ja sam igrao. Bio sam natjecateljski nastrojen i to mi je omogućilo da budem sportaš i da se natječem na visokoj razini.

Kada mi je dijagnosticiran SMA, nismo bili sigurni hoću li se moći baviti sportom ili ne. Rođen sam s ovim stanjem. Zbog njega moji mišići s vremenom slabe, a radnje kao što su gutanje, jedenje i obavljanje svakodnevnih zadataka vrlo su teške.

Od mene se u životu nije očekivalo puno, pa pretpostavljam da stoga uvijek želim ići naprijed i dalje pomicati tu granicu. Taj osjećaj da uvijek želim težiti i ići dalje od onoga što se očekuje – mislim da mi je on jako važan.

Moj je otac moj nogometni trener otkako sam počeo, tako da smo stvarno naučili igru zajedno i on je moj najveći motivator, ali i moj najveći obožavatelj. Da, to je zabavna veza među nama, to što smo mogli zajedno učiti igru i zajedno osvojiti četiri nacionalna prvenstva, a idemo i na peto ovdje, za dva tjedna, tako da je sve to prilično kul.

Svaki tim u kojem sam bio vrlo je bliska grupa, bilo da se radi o mojoj klupskoj momčadi Minnesote ili američkoj reprezentaciji, svi smo mi izuzetno bliski. Izvan terena, rijetko pričamo o nogometu – pričamo opušteno o raznim stvarima. Mi smo samo obični ljudi koji se koriste kotačima umjesto stopalima. Ja sam sportaš, ja sam dizajner i ja sam obiteljska osoba.

Želio sam biti što normalniji. Na primjer, želio sam izraziti svoj interes za sport, dizajn i pristupačnost, a ne fokusirati se na svoj invaliditet kao na nešto loše. Da, teško je. Da, drugačije je, ali živimo život i idemo naprijed. Trebalo mi je neko vrijeme da to i prihvatim, ali sada sam tu.”

Možda će vas također zanimati

Image

Spinalna mišićna atrofija

Marcina priča, dijagnoza SMA-a

Image

Multipla skleroza

Život s MS-om: Tracyna priča

Image

Friedreichova ataksija

Život s Friedreichovom ataksijom: Emilyna priča

Image

Friedreichova ataksija

Život s Friedreichovom ataksijom: Samova priča

Biogen-239811 | Datum pripreme: svibanj 2024.